Er is geen aardlekschakelaar aanwezig in uw huis

Een aardlekschakelaar is een soort beveiligingsmechanisme dat bij kortsluiting of stroomlekkage uw stroom helemaal uitschakelt. De elektriciteit van de badkamer hoort hier op aangesloten te zijn, maar sommige oude huizen hebben nog niet zo’n schakelaar. Wanneer dat bij u ook het geval is, dan zijn de volgende regels op uw situatie van toepassing.

In de badkamer mogen geen stopcontacten, schakelaars of dimmers worden aangebracht. Ook mag u geen 220 Volt apparaten gebruiken in uw badkamer. Als alternatief kunt u een scheerstopcontact plaatsen of een wasmachine trekschakelaar. De eerste moet minimaal 60 centimeter zijn verwijderd van de kraan. De tweede moet minimaal 60 centimeter van een waterbron moeten zijn verwijderd en op een 2.5 meter hoogte worden geplaatst. Verder is het noodzakelijk dat alle verlichting in de badkamer waterdicht, geaard en dubbel geïsoleerd is. Zwakstroom verlichting is ook nog een optie, maar de transformator moet dan alsnog buiten uw badkamer zitten.

Er is wel een aardlekschakelaar aanwezig in uw huis

Wanneer u in uw huis wel een aardlekschakelaar hebt zitten, dan is uw badkamer onderverdeeld in drie zones. ‘Zone 0’ is het bad of de douche zelf, ‘zone 1’ is de ruimte tot 2,60 meter boven het bad of de douche en ‘zone 2’ is de ruimte dat binnen handbereik is naast het bad en de douche met een breedte van 60 centimeter en een hoogte van 2,60 meter.

Bij deze zones is wel een uitzondering. Heeft u namelijk een open douche, dan geldt er een groter oppervlakte voor ‘zone 1’. De oppervlakte van deze zone is dan een cirkel met straal van 1,20 meter rondom de douchekop en een hoogte van 2,60 meter.

Elk van deze zones heeft andere eisen met betrekking tot de elektriciteit. In ‘zone 0’ mag u maximaal 12 Volt wisselspanning of 30 Volt gelijkspanning plaatsen. Dit moet bestand zijn tegen onderdompeling. In ‘zone 1’ is de maximaal toegestane spanning 25 Volt wisselspanning of 60 Volt.  Dit moet tegen waterstralen kunnen. Als laatste in ‘zone 2’ kunt u dezelfde spanning plaatsen als in ‘zone 1’, maar dit hoeft enkel tegen waterspetters te kunnen. Buiten deze zones kunt u normale 220 Volt spanning plaatsen, mits ze zijn voorzien van randaarde.

Terug naar het overzicht
Bel ons op: 0900 3535874
(9 ct/pm)

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een elektrotechnisch bedrijf dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0900 Elektricien en maak een afspraak met de elektra specialist in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.