Meterkast

De meterkast is de technische ruimte in een pand waar diverse meters zijn opgesteld. Zo bevindt de groepenkast zich in de meterkast, evenals de elektriciteitsmeter en de gasmeter. De watermeter bevindt zich vaak onderin of onder de meterkast, om bevriezing te voorkomen.

Elektriciens worden vaak gebeld door mensen die zeggen een probleem te hebben met hun meterkast. In feite is dit onjuist; het probleem zit hem in de groepenkast, die zich in de meterkast bevindt. De meterkast is alleen het daadwerkelijke hokje.

Functie van een meterkast

De meterkast is het veilige punt in een woning waarin onder andere de volgende leveringen binnenkomen.

• Aardgas
• Drinkwater
• Elektriciteit
• Stadsverwarming
• Telefoon
• Kabel
• Internet

De meterkast dient toegankelijk te zijn voor het regelmatig uitlezen van de meters en herstellen van stroomtoevoer bij kortsluiting. Een meterkast moet dan ook voldoen aan een aantal strenge eisen. Zo zijn er standaard afmetingen en moet de meterkast afsluitbaar zijn. De achterwand van de meterkast moet bestaan uit houtachtige plaatmateriaal met een dikte van tenminste 18 mm.

Vroeger werd de meterkast nogal eens gebruikt als extra bergruimte voor bijvoorbeeld de stofzuiger of paraplu’s. Om veiligheidsrisico’s uit te sluiten heeft de overheid besloten de inwendige afmetingen van een maximum te voorzien. Zo kan men met de huidige regelgeving geen grote meterkasten meer maken die gebruikt kunnen worden als berging.

Bel ons op: 0900 3535874
(9 ct/pm)

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een elektrotechnisch bedrijf dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0900 Elektricien en maak een afspraak met de elektra specialist in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.