Kortsluiting voorkomen

Kortsluiting is vervelend en kan soms gevaarlijk zijn. Onder normale omstandigheden komen stroomstoringen bijna niet voor, omdat de kabels van elkaar gescheiden worden door isolatiemateriaal. Maar door ongelukken, beschadigingen of bepaalde weersomstandigheden kunnen deze beschermende materialen beschadigd raken, met kortsluiting als gevolg. Een gecertificeerde elektricien kan voor u het probleem verhelpen.

Uw elektricien van 0900 Elektricien vertelt u graag wat u zelf kunt doen om kortsluiting te voorkomen. De meest eenvoudige beveiliging is een zekering, een smeltvrij draadje dat soms de vorm heeft van een aardlekschakelaar. Verder is een goede isolatie van de draden uiteraard belangrijk om kortsluiting te voorkomen.

Hoe ontstaat kortsluiting?

Een stroomdraad is doorgaans geïsoleerd door een mantel. Deze mantel kan van een kunststof gemaakt zijn, bijvoorbeeld PVC. Draden van een transformator hebben een beschermlaag van emaille of schellak. Raakt de isolatie rondom stroomkabels beschadigd, dan kunnen de onderlinge draden met elkaar in contact komen. Zo kan er een grote hoeveelheid stroom gaan lopen door de verkeerde draad. Een andere mogelijkheid is dat door vocht de stroom via een oxidatielaag op de stroomdraden gaat lopen. In dit geval zal de stroom die gaat lopen niet erg groot zijn, hoewel er door de warmteontwikkeling wel weer gevaar op brand ontstaat.

Bel ons op: 0900 3535874
(9 ct/pm)

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een elektrotechnisch bedrijf dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0900 Elektricien en maak een afspraak met de elektra specialist in uw regio.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.